• 0224 716 22 79
  • turizm.sbmd@bursa.bel.tr

Telefon

0224 716 22 79

26-28 Eylül
2025

Sayfalar

#
Katılımcılar
      Yakında Açıklanacak…
#
Festival Programı
      Festival Programı Yakında. Takipte kalın…
#
Festival'in Hikayesi
      8.500 yıllık tarihi geçmişiyle Bursa, sadece sanayi, tarih ve turizm
Üreten Kadınlar
    S.S Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi  İşletme Adresi: Zeyniler Mahallesi  Reşat
İletişim
    İletişim:  E-Posta: turizm.sbmd@bursa.bel.tr Telefon: 0224 716 22 79    

Bursa Mutfak Kültürü

#

Bursa, bütün özelliklerinin yanında mutfak kültürü açısından da ülkemizin en önemli şehirlerinden biridir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde yıldızı parlamıştır. Sultan 2. Bayezid Han tarafından 1502 tarihinde çıkarılan, ürünlerin yanı sıra ekmek, çörek, et, meyve ve sebze gibi yiyeceklerin satış kurallarını belirleyen Kanunname-i İhtisab-ı Bursa ile dünyanın ilk standardının hazırlandığı kent Bursa’dır. Günümüzde ise etkisini hâlâ sürdürmektedir. Orta Asya ve Anadolu topraklarının harmanlanmış kültürü, etkileşimi bu mutfakta açık bir şekilde kendini hissettirmektedir. Malzeme ve tarif açısından oldukça zengin bir geleneğe sahip olan Bursa mutfağı, zeytinyağlısından etli yemeklerine, balığından tatlısına kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahip. İlhamını da yüzlerce yıl öncesinin geleneklerinden almaktadır. Bursa; Türk mutfağına armağan ettiği birçok yemek ve tatlıyla tanınır. Bursa yemeklerinin namı Türkiye’nin dört bir yanına yayılmasının yanı sıra yurt dışında dünya mutfağında da yer almaktadır. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Kemalpaşa tatlısı, pideli köfte, kuzu tandır, cevizli lokum, tahinli pide, cennet künkü, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerin başında gelir.

İnsanlar tarih boyunca çeşitli motivasyonlar ile seyahat etmektedir. Turist ve turizm kavramları zaman içerisinde kavramsallaşmış ve turizm hareketliliğinde farklı yaklaşımlar gelişmiştir. Bunun altında yatan sebep, insanların yeni bölgelere gittiğinde rutinlerinin dışına çıkarak yeni deneyimler yaşamak istemesi olarak değerlendirilebilir. Bu noktada gidilen destinasyonun yerel unsurları turistlerin yeni deneyimler yaşaması açısından önemli içerikler sunmaktadır. Alışkın oldukları yemeklerin dışında, gidilen destinasyonun yerel yemek kültürünü yansıtan gıda ürünlerini tüketme eğilimi turistlerde gözlemlenen bir durumdur. Buradan çıkarımla gastronominin, turistik deneyimin önemli bir parçası ve önemli bir turist motivasyonu olduğunu söylemek mümkündür.

Gastronomi birçok disiplin ile (tarih, sosyoloji, psikoloji vb.) bağlantılı disiplinler arası bir alandır. Gastronomi ve turizm disiplinleri de yakından ilişkilidir ve bu ilişki giderek yoğunlaşmaktadır. Çeşitli turist motivasyonları mevcuttur. Farklı motivasyonlar ile seyahat eden turistler için gastronomi destekleyici bir unsurken, bazı durumlarda ise temel seyahat motivasyonu haline gelebilmektedir. Her iki şekilde de gastronomi, turizm deneyiminin önemli bir bileşenidir. Bölgelerin gastronomik değerlerini keşfetmek, bunları keyif aracı olarak görmek, özgün ve hatırlanabilir gastronomi deneyimleri gerçekleştirmek için seyahate çıkmak gastronomi turizmi olarak tanımlanmaktadır. Buradan hareketle gastronomi turizminin önemli bir turizm çeşidi ve destinasyonlar açısından önemli bir gelir kaynağı olduğunu söylemek mümkündür. 7

Günümüzde gastronomi çok popüler bir alan haline gelmiştir. Ülkeler, şehirler kendilerini pazarlarken gastronomik kimliklerini ön plana çıkarmaya çalışmaktadırlar. Turistlerin ilgili bölgelere gelip gastronomik ürünleri tüketmeleri tarımdan, lojistiğe birçok farklı alana katkı sağlamaktadır. Gastronomi turizmi, gidilen bölgenin yerel ekonomisini besleyen bir turizm çeşididir. Gastronomi turizmi özelinde değerlendirildiğinde, gidilen destinasyonun yerel gastronomi kültürünün çeşitli ve zengin olması önemli bir husustur. Bu durumda turistler daha çok zaman geçirebilmekte ve daha çok harcama yapabilmektedir.

Bursa gastronomi açısından değerlendirildiğinde oldukça zengin bir gastronomi kültürü ile karşılaşılmaktadır. Tarihi açıdan düşünüldüğünde Osmanlı devletine başkentlik yapmış, birçok medeniyetin üzerinde yaşadığı ve uzun yıllar başkentlik yapan İstanbul’a yakın bir mesafede bulunan Bursa, gastronomi tarihi olarak önemli bir derinliğe sahiptir. Buradan hareketle tarihi mutfakların, mutfakekipmanlarınınveçeşitligeleneklerinturistikbirürünolarakdeğerlendirilebilmesi önemlidir. Benzer şekilde tarım açısından değerlendirildiğinde de önemli bir zenginlik göze çarpmaktadır. Birçok yerel gıdanın bölge coğrafyasında yetiştirilebiliyor olması önemli bir avantajdır. Bu noktada bu ürünlere doğru lojistik, sürdürülebilirlik sağlamak ve doğru aracılar vasıtasıyla turistlere ulaştırabilmek önemlidir.

Coğrafi işaretli ürünler günümüz gastronomi alanının önemli dinamiklerinden birisidir. Bursa’nın bu noktada da önemli potansiyeli bulunmaktadır. Şu ana kadar alınan coğrafi işaretler nitelikli biçimde kullanılırken, potansiyeli olan ürünler için yeni başvurular yapılması gerekmektedir. Bu noktada, yabancı turistlerin de ilgisini çekebilmek adına AB düzeyinde coğrafi işaret alınması önemlidir. Bu hususta hedef ürünler belirlenerek başvuruları gerçekleştirilmelidir. Bununla birlikte uluslararası yarışmalara, fuarlara katılmak ve Bursa gastronomisini temsil etmek de yabancı turistleri bölgeye çekebilmek açısından önemlidir.

Bursa hem tarımın hem de sanayinin birlikte bulunabildiği önemli bir kenttir. Bu ikiliye destek olacak ve üçüncü bir oyuncu olarak şehir ekonomisine önemli katkı sağlayacak “gastronomi” atılımının gerçekleştirilmesi önemlidir. Gastronomi alanında doğru adımların atılması, yatırımların yapılması ile, Bursa gastronomi turizminden hak ettiği payı alacaktır.